Exodus or Exile: The Trope of "more life" in Louise Glück’s Poetry: (Artykuł w języku angielskim/A research article in English) - Bartczak, Kacper (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2022)
Wyjście czy wygnanie: trop życia wierzącego w siebie ("more life”) w poezji Louise Glück Czym jest życie w poezji? Życie, które zyskuje zdolność do autoafirmacji przeciw porządkom śmierci i natury, czyli pojęcie stworzone przez Agatę Bielik-Robson, pozwala dać pewną odpowiedź na tak postawione pytanie. Mesjanistyczna koncepcja, wypracowana w oparciu o teorię Harolda Blooma śledzącą rozwój podmiotowości poetyckiej, stanowi bowiem łącznik między żydowskim mesjanizmem a witalistyczną linią poezji amerykańskiej, do której zaliczam Louise Glück. Celem artykułu jest prześledzenie w jakim stopniu postawy przybierane przez podmiotowość Glück w kolejnych fazach jej twórczości mogą być traktowane jako przejawy, czy też realizacje, mesjańskiej obietnicy kryjącej się za pojęciem życia błogosławionego wiarą w samo siebie (“more life”), inwestującego w swoją skończoność przeciw transcendencji wielkich porządków śmierci i natury.