Proliferacyjne efekty fikcji. Naśladowanie literatury jako zasada motywacji postępowania człowieka - Češka, Jakub (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2015)
Z czeskiego przełożyła Izabela Mroczek. Wychodząc od teorii światów fikcyjnych, niniejszy artykuł stara się zrehabilitować koncepcję literatury opartą o kategorię mimesis. Nie chodzi jednak o kontinuum realności i fikcji, które jest ostro, choć nie bez racji, krytykowane przez teorię światów fikcyjnych. Jeżeli jednak spojrzymy na mimesis jako na naśladownictwo literatury (a nie imitację rzeczywistości), to będziemy wstanie wyprowadzić teorię światów fikcyjnych z od dawna trudnego do obrony założenia, iż literackie światy posiadają radykalną autonomię.