Tekstualnie śmieszni, czyli co po realizmie w czasie marnym? - Zybertowicz, Andrzej (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2001)
Artykuł jest polemiką z tekstem Grzegorza Treli opowiadającym się z anty-antyrealizmem, a równocześnie stanowi refleksję nad sposobami filozofowania środowisku akademickim. Autor przedstawia najpierw zarzuty wobec sposobu potraktowania tematu anty-realizmu przez Trelę oraz wobec samego anty-antyrealizmu jako pozycji krytycznej, przechodząc do przedstawienia argumentów za stanowiskiem przeciwnym – konstruktywizmem. Polemika owa ma na celu jednak nie tyle przedstawienie kontrargumentów do stanowiska Treli, ale wywiedzenie zeń pytań o naturę aktywności poznawczej uprawianej w środowisku akademickim oraz jej ekonomicznych i instytucjonalnych uwarunkowań, wraz z szerszymi socjologicznymi konsekwencjami.