Piękna karlica i żydowski nochal z kartonu - Bielak, Anna Maria (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2018)
For an abstract in English, scroll down. Anna Maria Bielak Wydział Neofilologii Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu WSD Piękna karlica i żydowski nochal z kartonu Abstrakt: Niniejszy artykuł podejmuje próbę dekonstrukcji poszczególnych znaczeń, do których odsyłać może obecność żydowskiej karlicy w powieści Oblubienicy Pana Alberta Cohena. Kluczowy moment narracji, w którym pojawia się karlica, nie pozwala na jej zignorowanie. Jej obecność jest na tyle zagadkowa, a scena na tyle oniryczna, że niezbędne okaże się się odnalezienie intertekstualnych powiązań, sięgnięcie do kontekstu literackiego i historycznego samej figury. Słowa kluczowe: Albert Cohen, Belledu Seigneur, karzeł, kobiecość A Beautiful Dwarf and a Jewish Paper Nose The purpose of the following article is to deconstruct multiple meanings of the presence of a jew female dwarf in Albert Cohen's Belledu Seigneur novel. The key moment of the narrative, where the female dwarf appears, does not allow us to ignore this character. Her presence is enigmatic enough, and the scene oneiric itself, to force us to find the intertextual connections, seeking a wider historical and literary context of the figure. Keywords: Albert Cohen, Belledu Seigneur, dwarf, femininity