Muzyczność "wielkiej fugi orfickiej" Stanisława Swena Czachorowskiego: (artykuł w języku polskim, abstrakt w języku angielskim) - Kocot, Monika (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2022)
"Muzyczność "wielkiej fugi orfickiej" Stanisława Swena Czachorowskiego" Przedmiotem analizy artykułu jest wiersz Stanisława Swena Czachorowskiego zatytułowany “wielka fuga orficka”, łączący muzyczną tradycję baroku ze współczesnością, a którego kompozycję i poszczególne elementy składowe autorka widzi jako literacką wariację na temat klasycznej fugi. Istotny jest tu dialog harmonii i jedności z chaosem i wieloperspektywicznością uzyskany w kontrapunktowych zestawieniach muzyki Bacha. Analizując wiersz, autorka pokazuje, jak Czachorowski za pomocą synchronizacji oraz zamierzonej asynchronizacji wzorców percepcyjnych, aksjologicznych i etycznych tworzy synchroniczną czasoprzestrzeń kulturową, intencjonalnie zakładaną w programach nadrealistów jako cel działań artystycznych.