Odhumanizowanie jednostki i demontaż wartości w Oleju Lukasa Bärfussa: (artykuł w języku polskim, abstrakt w języku angielskim) - Kłopotowska, Justyna (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2022)
"Odhumanizowanie jednostki i demontaż wartości w Oleju Lukasa Bärfussa" Artykuł ma na celu ukazanie dehumanizacji jednostki i demontażu wartości na podstawie sztuki teatralnej Lukasa Bärfussa pt. Olej. Tytułowa ropa/olej łączy się nierozerwalnie z nieokiełznaną żądzą pieniądza, która ostatecznie prowadzi do tragedii. Zaczynając od antycznej energii, poprzez stosunki (post)kolonialne po system władzy-wiedzy według Michela Foucaulta ukazana zostaje jedna z możliwych interpretacji utworu.