"Pisarz, wizjoner, filozof: myśl Hermana Melville’a w kontekście zachodniej kultury dyskursu - Szołtysek, Julia (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2012)
Julia Szołtysek's review of "Płynność i egzystencja. Doświadczenie lądu i morza a myśl Hermana Melville'a" by Paweł Jędrzejko (2008).