W stronę upodmiotowiania twórczości naukowej – przypadek auto/biografii - Kafar, Marcin (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2024)
Artykuł przedstawia problem napięć pojawiających się między twórczością akademicką a pozaakademickimi doświadczeniami uczonych. Poszczególne podrozdziały składają się z przybliżeń wyrazistych przypadków auto/biografii naukowych, które zaliczają się do kategorii „świadomościowo rozpołowionych” – badaczy, których prace sytuują się na przecięciu tego, co osobiste z tym, co akademickie, nadając mu określony wydźwięk poznawczy. Przyjęta w rozważaniach perspektywa zawarta jest w horyzoncie myślenia refleksywnego, umożliwiającego praktykowanie hermeneutyki Siebie w obszarze „nowej humanistyki”, która rozpoczyna się od (i kończy na) przeżywanych doświadczeniach aktywnych podmiotów ludzkich.