Między filozofią a uwielbieniem – Arendt i Heidegger. Pedagogiczna obietnica filozofii - Papier, Sylwia (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2016)
Niniejszy tekst stanowi recenzję najnowszej książki dr Pauliny Sosnowskiej Arendt i Heidegger. Pedagogiczna obietnica filozofii, która to pozycja ukazała się w grudniu 2015 roku nakładem wydawnictwa TAiWPN Universitas. Jest to niezwykle interesujący tom komentujący intelektualne dorobki wybitnych filozofów XX wieku – Hannę Arendt oraz Martina Heideggera. Rzeczowo śledzi w nim autorka związki wierności i niewierności intelektualnej między nimi. To rozprawa naukowa poddająca pod dyskusję oraz weryfikująca idee reprezentowane przez tych filozofów w kontekście myśli innych badaczy oraz dyscyplin naukowych, w tym przede wszystkim pedagogiki. Stanowi ona niezwykle interesującą syntezę próbującą na nowo zdefiniować związki pomiędzy tradycją filozoficzną i pedagogiczną.