Przemyśleć nowoczesność jeszcze raz – i jeszcze raz. Wokół książki Jakuba Momry, Widmontologie nowoczesności - Hoffmann, Krzysztof (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2017)
Krzysztof Hoffman Adam Mickiewicz University Poznań, Poland Re-thinking Modernity Again – and Again Reflections on Jakub Momra’s Book Widmontologie nowoczesności [Spectrontologies of Modernity] Tekst jest krytyczną lekturą książki Jakuba Momry, Widmontologie nowoczesności. Artykuł problematyzuje kluczowy dla publikacji problem genezy, uwypukla zawarte w książce związki późnej fazy dekonstrukcji z jej wcześniejszymi odczytaniami Freudowskiej psychoanalizy, stawia wreszcie pytanie o przyszłe rozwinięcia zarysowanego projektu. Keywords: cultural theory, deconstructions, spectrontology, modernity Przemyśleć nowoczesność jeszcze raz – i jeszcze raz. Wokół książki Jakuba Momry Widmontologie nowoczesności Tekst jest krytyczną lekturą książki Jakuba Momry, Widmontologie nowoczesności. Artykuł problematyzuje kluczowy dla publikacji problem genezy, uwypukla zawarte w książce związki późnej fazy dekonstrukcji z jej wcześniejszymi odczytaniami Freudowskiej psychoanalizy, stawia wreszcie pytanie o przyszłe rozwinięcia zarysowanego projektu. Słowa kluczowe: teoria kultury, dekonstrukcja, widmontologia, nowoczesność