Rozmowy wśród Innych. Rola kanadyjskich dyskursów mniejszościowych w promowaniu komunikacji transkulturowej. (Czy "biała Kanada" potrzebuje "czarnoskórej Ani z Zielonego Wzgórza"? Rozmowy z Innymi wśród Innych o Innych: Kanadyjskie dyskursy mniejszościowe a budowanie dialogu transkulturowego) - Sojka, Eugenia (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2008)
Eugenia Sojka in conversation with representatives of selected Canadian ethnic groups