Naukowo-terapeutyczne rozprawy o jąkaniu się. Uwagi na temat książki Dialog bez barier – kompleksowa interwencja logopedyczna w jąkaniu, pod redakcją Katarzyny Węsierskiej i Hildy Sønsterud - Michalik, Mirosław Daniel (Forum Lingwistyczne, 2022)
Artykuł zawiera recenzję publikacji Uwagi na temat książki Dialog bez barier – kompleksowa interwencja logopedyczna w jąkaniu (2021) pod redakcją Katarzyny Węsierskiej i Hildy Sønsterud – kompendium wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej jąkania się, skierowanego do logopedów, studentów logopedii oraz innych specjalistów zajmujących się jąkaniem chronicznym. Autor recenzji za szczególnie wartościowe uznaje to, że rozdziały opisywanej publikacji napisane zostały przez ekspertów z zakresu zaburzeń płynności mowy z całego świata, a temat potraktowano wieloaspektowo i multidyscyplinarnie. Atutem opisywanej książki jest także udostępnienie jej w formule open access w Internecie. Recenzja ma charakter sprawozdawczy, a jej autor jednoznacznie rekomenduje książkę czytelnikom. Jedynymi wskazanymi mankamentami są: brak rozdziału dotyczącego kwestii etiologicznych, biologicznych, taksonomicznych, a także nadużywanie słowa klient na oznaczenie podmiotu oddziaływań terapeutycznych oraz narzucanie czytelnikowi we wstępie opinii o wyjątkowości publikacji.