Motywy gry w Kulinarnym midraszu Aleksandra Okunia i Igora Gubermana

Autor

DOI:

https://doi.org/10.31261/IR.2021.06.05

Słowa kluczowe:

literatura kulinarna, kuchnia semantyczna, midrasz, gra językowa, Aleksander Okuń, Igor Guberman

Abstrakt

W artykule rozpatrywane są zagadnienia związane ze specyfiką literatury kulinarnej. Szczególną uwagę zwrócono na książkę Kulinarny midrasz Aleksandra Okunia i Igora Gubermana, w której funkcje estetyczna i hedonistyczna bezsprzecznie dominują nad jej wartością użytkową. Przedmiotem analizy stały się motywy gry, które opisane zostały z punktu widzenia przenikania konwencji gatunkowych i łamania reguł oczekiwań odbiorców, a także zobrazowane na przykładach wątków intertekstualnych i zabaw słownych. Ponadto w artykule omówiono ilustracje Olgi Priluckiej, które w znacznym stopniu intensyfikują humorystyczny wydźwięk utworu.

Biogram autora

Oksana Małysa - Uniwersytet Śląski

Oksana Małysa — dr hab., profesor Uniwersytetu Śląskiego. Członek Komisji Językoznawstwa PAN (Katowice), Polskiego Towarzystwa Lingwistyki Stosowanej i Polskiego Towarzystwa Rusycystycznego. Zainteresowania badawcze: genologia lingwistyczna, językoznawstwo konfrontatywne, translatoryka. Autorka ponad 70 artykułów, a także książek Текстовые категории в публицистическом стиле (сопоставительный русско-польский анализ) (2002); Комиссивные речевые жанры. Сопоставительный русско-польский аспект (2014). Współautorka monografii o tłumaczeniu specjalistycznym oraz dwóch skryptów — do nauki gramatyki praktycznej języka rosyjskiego oraz z zakresu realiów kulturowych. Współredaktorka wydawnictwa ciągłego Przestrzenie przekładu.

Bibliografia

References

Arutyunova, Nina. “Esteticheskiy i antiesteticheskiy aspekty komizma”. Arutyunova, Nina (ed.). Logicheskiy analiz yazyka. Yazykovyye mekhanizmy komizma. Moskva: Indrik 2007 [Арутюнова, Нина. “Эстетический и антиэстетический аспекты комизма”. Арутюнова, Нина (ed.). Логический анализ языка. Языковые механизмы комизма. Москва: Индрик 2007].

Belyanin, Valeriy; Butenko, Irina. Zhivaya rech’. Slovar’ razgovornykh vyrazheniy. Moskva: PAIMS 1994. <https://livespeak.academic.ru>. [Белянин, Валерий; Бутенко, Ирина. Живая речь. Словарь разговорных выражений. Москва: ПАИМС 1994 <https://livespeak.academic.ru>].

Chmielewska, Joanna. Książka poniekąd kucharska. Warszawa: Axel Spinger 2004.

Deptuła, Bogusław. Literatura od kuchni. Warszawa: W.A.B. 2013.

Disney, Walt: Książka kucharska Kubusia Puchatka. Transl. Jaworowski, Mariusz, Arno. Warszawa: Egmont Polska 1992.

Disney, Walt. Povarennaya kniga Vinni-Pukha. Transl. Peregudova, Irina. Moskva: Egmont 2001 [Дисней, Уолт. Поваренная книга Винни-Пуха. Transl. Перегудова, Ирина. Москва: Эгмонт 2001].

Disney, Walt. Winnie-the-Pooh Cookbook. Bristol: Purnell 1984.

Dontsova, Dar’ya. Kulinarnaya kniga lentyayki. Moskva: Eksmo 2003 [Донцова, Дарья. Кулинарная книга лентяйки. Москва: Эксмо 2003].

Frenkel’, Leokadiya. “Yevreyskaya kukhnya”. Bibliotechnoye delo 2009, no. 5 (95). <http://www.bibliograf.ru/issues/2009/3/121/0/1273/>. [Френкель, Леокадия. “Еврейская кухня”. Библиотечное дело 2009, no (95). <http://www.bibliograf.ru/issues/2009/3/121/0/1273/>].

Goldes, Yuriy. “Yumor v Talmude”. Lekhaim, mart 2009 adar 5769, no. 3(203).<https://lechaim.ru/ARHIV/203/goldes.htm> [Голдес, Юрий. “Юмор в Талмуде”. Лехаим, март 2009 адар 5769, no 3(203). <https://lechaim.ru/ARHIV/203/goldes.htm>].

Gorodnitskiy, Aleksandr. “Igor’ Guberman.” Khadashot 2007 [Городницкий, Александр. “Игорь Губерман”. Хадашот 2007].

Huizunga, Johan. Homo ludens. Zabawa jako źródło kultury. Transl. Kurecka, Maria; Wiprsza, Witold. Warszawa: Czytelnik 1998.

Karasik, Vladimir . “Poeticheskaya refleksiya v komicheskoy miniatyure”. Zhanry rechi 2015, no. 1(11): 101–110 [Карасик, Владимир. “Поэтическая рефлексия в комической миниатюре”. Жанры речи 2015, no 1(11): 101–110].

Khmelevskaya, Ioanna. Kniga pro yedu. Transl. Selivanova, Vera. Moskva: U-Faktoriya 2007 [Хмелевская, Иоанна: Книга про еду. Transl. Селиванова Вера. Москва: У-Фактория 2007].

Khmelevskaya, Ioanna. Moya povarennaya kniga. Transl. Selivanova, Vera. Moskva: U-Faktoriya 2002 [Хмелевская, Иоанна: Моя поваренная книга. Transl. Селиванова, Вера. Москва: У-Фактория 2002].

Lakoff, Robin. “Sotsial’naya identichnost’ v zhanre menyu: ‘chelovek yest’ to, chto on yest’”. Zhanry rechi. Pamyati Konstantina Fedorovicha Sedova. Zhanr i tvorchestvo. Vyp. 8: Saratov, Moskva: Labirint 2012. <https://www.sgu.ru/structure/philological/linghist/sbornik-zhanry-rechi/materialy-vypuskov/vypusk–8> [Лакофф, Робин. “Социальная идентичность в жанре меню: ‘человек есть то, что он ест’”. Жанры речи. Памяти Константина Федоровича Седова. Жанр и творчество. Вып. 8. Москва, Саратов: Лабиринт, 2012. <https://www.sgu.ru/structure/philological/linghist/sbornik-zhanry-rechi/materialy-vypuskov/vypusk–8>].

Lemnis, Maria; Vitry, Henryk. Książka kucharska dla samotnych i zakochanych. Warszawa: Iskry 1959.

Lemnis, Mariya, Vitry, Khenrik. Dlya studentov i vlyublennykh. Transl. Glauberman-Izarova A. Moskva: Molodaya gvardiya 1967 [Лемнис, Мария; Витры, Хенрик. Для студентов и влюбленных. Transl. Глауберман-Изаровa A. Москва: Молодая гвардия 1967].

Lemnis, Mariya; Vitry, Khenrik. Nastol’naya kniga dlya studentov i vlyublennykh. Transl. Smolevich A. Moskva: Firma Alesya 1993 [Лемнис, Мария; Витры, Хенрик. Настольная книга для студентов и влюбленных. Transl. Смолевич А. Москва: Фирма Алеся 1993].

Lemnis, Mariya; Vitry, Khenrik. Povarskaya kniga dlya odinokikh i vlyublennykh [Лемнис, Мария; Витры, Хенрик. Поварская книга для одиноких и влюбленных. Москва: Вотум 1994].

Lotman, Yuriy. “Tekst v tekste”. Lotman, Yuriy. Chemu uchat’sya lyudi. Moskva: Tsentr Knigi Rudomino 2010 [Лотман, Юрий. “Текст в тексте”. Лотман, Юрий. Чему учаться люди. Москва: Центр Книги Рудомино 2010].

Neobychnyye kulinarnyye knigi. ‘Dikaya malina’ Endy Uorkhola. Необычные кулинарные книги. ‘Дикая малина’ Энди Уорхола. <http://www.art-eda.info/neobychnye-kulinarnye-knigi-dikaya-malina-endi-uorxola.html>.

Okun’, Aleksandr; Guberman, Igor’. Kniga o vkusnoy i zdorovoy zhizni. Moskva: Eksmo 2010 [Окунь, Александр; Губерман, Игорь. Книга о вкусной и здоровой жизни. Москва: Эксмо 2010].

Okun’, Aleksandr; Guberman, Igor’. Kulinarnyy midrash. Joint. The American Jewish Joint Distribusion Committee, Inc. 2000–2001.<https://mirlib.ru/knigi/kulinariya/72707-kulinarnyy-midrash.html> [Окунь, Александр; Губерман, Игорь, Кулинарный мидраш, Джойнт, The American Jewish Joint Distribusion Committee, Inc. 2000–2001. <https://mirlib.ru/knigi/kulinariya/72707-kulinarnyy-midrash.html>].

Okun’, Aleksandr; Guberman, Igor’. Putevoditel’ po strane sionskikh mudretsov. Moskva: Limbus Press 2009 [Окунь Александр; Губерман, Игорь. Путеводитель по стране сионских мудрецов. Москва: Лимбус Пресс 2009].

Okun’, Sasha: “Chelovek, kotorogo derzhat za yaytsa, namnogo poslushneye togo, u kogo oni boltayutsya svobodno”. Interv’yu. <https://www.9tv.co.il/item/6230> [Окунь, Саша: “Человек, которого держат за яйца, намного послушнее того, у кого они болтаются свободно”. нтервью. <https://www.9tv.co.il/item/6230>].

Okun’, Sasha. “Ya rodilsya v 20 veke, zhivu v 21–m, a umru vsem nazlo v 17-m”. Interv’yu Liny Goncharskoy. <http://www.culbyt.com/article/textid:184/> [Окунь, Саша. “Я родился в 20 веке, живу в 21-м, а умру всем назло в 17–м”. Интервью Лины Гончарской. <http://www.culbyt.com/article/textid:184/>].

Po Izrailyu s Igorem Gubermanom i Aleksandrom Okunem. Avtorskiy putevoditel’. Moskva: Limbus Press, Izdatel’stvo K. Tublina 2014 [По Израилю с Игорем Губерманом и Александром Окунем. Авторский путеводитель. Москва: Лимбус Пресс, Издательство К. Тублина 2014].

Prilutskaya, Ol’ga. Izrail’ — mat’ ili machekha? <http://archive.jewishagency.org/ru/israel/content/22876> [Прилуцкая, Ольга. Израиль — мать или мачеха? <http://archive.jewishagency.org/ru/israel/content/22876>].

Shklovskiy, Viktor. O teorii prozy. Moskva: Federatsiya 1929 [Шкловский, Виктор. О теории прозы. Москва: Федерация 1929].

Vayl’, Pëtr; Genis, Aleksandr. Russkaya kukhnya v izgnanii. Moskva: АСТ, Corpus 2013 [Вайль, Пётр; Генис, Александр: Русская кухня в изгнании. Москва: АСТ, Corpus 2013].

Żebrowski, Rafał. Midrasz. <https://delet.jhi.pl/pl/psj?articleId=18703>

Opublikowane

2021-06-27

Jak cytować

Małysa, Oksana. 2021. „Motywy Gry W Kulinarnym Midraszu Aleksandra Okunia I Igora Gubermana”. Iudaica Russica, nr 1(6) (czerwiec):115-30. https://doi.org/10.31261/IR.2021.06.05.

Numer

Dział

Artykuły