Preferowane wartości podstawowe a zachowania wyborcze w elekcji parlamentarnej 2015 roku - Turska-Kawa, Agnieszka (Political Preferences, 2016)
The Preferred Basic Values versus Voting Behaviors in the 2015 Parliamentary Election Przeprowadzone badania mieszczą się w nurcie poszukiwań psychologicznych determinant i czynników różnicujących zachowania wyborcze i preferencje ideologiczne polskich wyborców. Wiele studiów empirycznych dowodzi istotnych związków pomiędzy preferowanymi przez jednostkę wartościami, a jej zachowaniami, co znalazło również swoje stabilne miejsce w przestrzeni badań zachowań wyborczych. Celem przedstawianego artykułu jest analiza systemu wartości wyższego rzędu w ramach koncepcji Shaloma Schwartza elektoratów w wyborach parlamentarnych 2015 roku oraz osób o różnych autoidentyfikacjach ideologicznych. Uzyskane wyniki zwracają uwagę na kilka interesujących kwestii, m.in. pokazują spójną dla wszystkich elektoratów najsłabszą preferencję dla umacniania siebie czy najsilniej kontrastujący z pozostałymi elektorami system wartości wyborców ugrupowania Kukiz`15. Key words: basic values, electoral behaviors, 2015 parliamentary election