Skolonizowany kolonizator. O bohaterze powieści "Dzierżawin" Jurija Dombrowskiego - Knurowska, Monika (Przegląd Rusycystyczny, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na możliwość analizy debiutanckiej powieści Jurija Dombrowskiego pt. "Dzierżawin" z wykorzystaniem metod i narzędzi wypracowanych na gruncie teorii i badań postkolonialnych, w szczególności w oparciu o metaforę "kolonizacji wewnętrznej" opracowaną przez Aleksandra Etkinda. Skonstruowana przez Dombrowskiego przestrzeń; czas i miejsce akcji utworu i, przede wszystkim, sylwetka głównego bohatera, dają możliwość badania powiązań pomiędzy władzą i tekstem literackim.