Głos autorski w powieści Diny Rubiny „Maniak Gurewicz” - Maliutina, Nataliia (Przegląd Rusycystyczny, 2023)
Wielopodmiotowe postrzeganie świata w powieści Diny Rubiny pozwala wyróznićgłos autora w komentarzach narratora i wypowiedziach bohaterów. Autor koordynuje wszystkie wątki narracji, a w swoich komentarzach lączy moment przeżywania wydarżenia przez bohatera z czasem ,w którym czytelnik go pojmuje. Komentarz autora zawiera bezpośrednie sądy z wlasnego dośwadczenia życiowego,figury ciszy(luki semantyczne),a także konstrukcje inkorporowane. Dzieki tym chwytom możliwe jest przedstawienie obrazu świata w powieści, który w dużej mierze jest zdeterminowany przez zjawisko przejśca stanu wewnętrznego bohatera i jego zewnętrzne przemieszczenie(emigracja)