Uwagi o estetyce memów rage faces i rage comics w polskim I rosyjskim internecie - Klimkiewicz, Aleksandra (Przegląd Rusycystyczny, 2023)
W tekście podjęto rozważania dotyczące estetyki memów obrazkowych i komiksowych, które stały się jednym z bardziej wyrazistych trendów organizacji wypowiedzi w sieci i powszechnym narzędziem wyrażania ekspresji w określonych wspólnotach cyberkultury. Obserwacja obiektów w środowisku komunikacyjnym pozwoliła wyłonić zjawiska estetyki codzienności w szerokim spektrum, obejmującym genezę obiektów, nominacje jednostek, identyfikację znaku, motywy, zachowania społeczne i praktyki kulturowo-komunikacyjne, formy wyrazu ekspresji, pragmatykę i funkcjonalność jednostek w przestrzeni globalnej oraz polskim i rosyjskim segmencie internetu.