Kliniczny przypadek nowego Raskolnikowa w powieści Dmitrija Głuchowskiego "Tekst" - Ermashova, Irina (Przegląd Rusycystyczny, 2024)
Niniejszy artykuł poświęcony jest powieści „Tekst” Dimitrija Glukhovsky’ego, w szczególności koncentruje się na jej interdyscyplinarnym odczytaniu. Jest to pewna próba zestawienia szacunkowych odczytań i sądów, które dotykają głównie intertekstualności powieści (paralele z Raskolnikowem), współczesnych realiów kraju i problemów ewolucji technicznej. Niniejsza analiza bada artystyczne wcielenie zespołu stresu pourazowego we współczesnej prozie, w „Tekście”, i przyczynia się do wzajemnych relacji między literaturą a humanistyką medyczną.