U początków mitu Jermaka w literaturze rosyjskiej (poemat Iwana Dmitrijewa Jermak) - Dąbrowska, Magdalena (Przegląd Rusycystyczny, 2024)
Artykuł zawiera omówienie poematu dramatycznego Iwana Dmitrijewa Jermak (1794) z punktu widzenia koncepcji mitu. Jermak Timofiejewicz (1532?-1585) był kozackim atamanem i obecnie jest bohaterem rosyjskiego folkloru oraz mitów. Podstawę metodologiczną stanowią definicje mitu Ryszarda Tomickiego (etnolog) i Jerzego Topolskiego (historyk) oraz mitu historycznego i mitu politycznego. Tło interpretacyjne stanowią program literacki sentymentalizmu, osjanizm oraz twórczość historiograficzna Nikołaja Karamzina (obraz Syberii w tomie IX Historii państwa rosyjskiego). U genezy poematu Dmitrijewa legły czynniki literackie (poetyka sentymentalizmu, osjanizm) oraz ideologiczne (akceptacja poszerzania terytorialnego Rosji, sakralizacja postaci).