Ruch po spirali, czyli projekcja przestrzeni w Записках чудака Andrieja Biełego - Oboleńska, Diana (Przegląd Rusycystyczny, 2013)
Diana Oboleńska Uniwersytet Gdański, Gdańsk, Poland PRZ.RUS@op.pl RUCH PO SPIRALI, CZYLI PROJEKCJA PRZESTRZENI W ЗАПИСКАХ ЧУДАКА АNDRIEJA BIEŁEGO Streszczenie W artykule rozpatrywane jest zagadnienie przestrzeni semantycznej i symbolicznej w powieści Записки чудака, które Andriej Bieły komponuje na podstawie korelacji figur geometrycznych. Ze względu na datę powstania powieści, kluczem kodującym jest tu z pewnością antropozoficzna symbolika zaczerpnięta z wykładów Rudolfa Steinera. Odkodowując dodatkowy ukryty wymiar czasoprzestrzeni w powieści, odnajdujemy zasadę jego budowy — antropozoficzną kategorię imaginacji, inspiracji i intuicji. Przechodząc przez kolejne wskazane etapy duchowej przemianyб bohater powieści staje się alter ego autora i odtwarza tym samym „duchową biografię” Biełego. SPIRALLING OR PERCEPTION OF SPACE IN A NOVEL NOTES OF AN ECCENTRIC BY АNDREY BELY Summary In the article the semantic and symbolic space of the novel Notes of an Eccentric, written by Andrei Bely on the principle of geometric shapes, is being discussed. Due to the novel’s date of creation, the anthroposophical symbols taken from Rudolf Steiner’s lectures are certainly the coding key here. Decoding in the novel additional hidden dimension of the space-time, one finds the principle of its construction — anthroposophical category of imagination, inspiration and intuition. Going through the next indicated stages of spiritual transformation, the hero becomes the alter ego of Bely himself and recreates the writer’s ‘spiritual biography’.