Masoni oraz idee masońskie w tetralogii Marka Ałdanowa Myśliciel . - Grabińska, Gizela (Przegląd Rusycystyczny, 2009)
MASONI ORAZ IDEE MASOŃSKIE W TETRALOGII MARKA AŁDANOWA MYŚLICIEL Streszczenie Na przykładzie tetralogii Myśliciel Marka Ałdanowa autorka bada tematykę masońską, stanowiącą ważny komponent jego historiozofi i. Idee masońskie miały wpływ na artystyczny światopogląd Ałdanowa: kompromis wolnomyślicielstwa z wiarą, aktywne uczestnictwo w wydarzeniach oraz wykorzystywanie szczęśliwego przypadku na swoją korzyść, dążenie do moralnego samodoskonalenia, wykorzystywanie symboliki liczby dwa przy przedstawianiu powtarzalności wydarzeń historycznych. MASONS AND MASON IDEAS IN MARC ALDANOV’S TETRALOGY THE THINKER Summary On the example of Mark Aldanov’s tetralogy The Thinker the present author traces the mason theme so important for Aldanov’s history of philosophy. Mason ideology infl uenced Mark Aldanov’s artistic outlook and equipped him with a balanced worldview of freethin-king and faith, active participation in events and reliance on luck, aspiration for moral self-perfection and fondness of symbolism, especially where the latter applied to recurrence of events in history.