Recenzje - Red., Red. (Przegląd Rusycystyczny, 2009)
Wasilij Szczukin — В.И. Мильдон: Философия русской драмы: мир Островского. Москва: Российская политическая энциклопедия (РОССПЭН) 2007 Tadeusz Klimowicz — Danuše Kšicová: Od moderny k avantgardĕ. Rusko-české paralely, Masarykova univerzita Brno 2007 Wojciech Bednarek — K. Schlögel: Das Russische Berlin: Ostbahnhof Europas. München: Pantheon 2007 Irena Rudziewicz — Acta Polono-Ruthenica. T. XIII. Red. W. Piłat. Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego 2008 Agnieszka Lis-Czapiga — Świat Słowian w języku i kulturze VIII: Litera-turoznawstwo. Red. E. Komorowska, D. Dziadosz, Szczecin 2007 . . .Anna Rudyk — Świat Słowian w języku i kulturze VIII: Kulturoznawstwo. Red. E. Komorowska, Ż. Kozicka-Borysowska, Szczecin 2007 . Anna Stasienko — Świat Słowian w języku i kulturze VIII: Językoznawstwo. Morfologia. Składnia. Semantyka. Red. E. Komorowska, J. Misiukajtis, Szczecin 2007 Artur Czapiga — Świat Słowian w języku i kulturze, t. VIII: Językoznawstwo. Leksykologia. Frazeologia. Red. E. Komorowska, A. Krzanowska, Szczecin 2007