Mitotwórstwo Andrieja Biełego (na przykładzie powieści Petersburg) - Pieraszkiewicz, Janina (Przegląd Rusycystyczny, 2008)
MITOTWÓRSTWO ANDRIEJA BIAŁEGO (NA PRZYKŁADZIE POWIEŚCI PETERSBURG) Streszczenie Wyróżniającą cechą twórczości Andrieja Biełego stanowi jego mitotwórstwo. Pisarz nie tylko na nowo odkrywał mity, lecz na ich wzór tworzył nowe.W artykule podjęto próba przeanalizowania głównego mitu Petersburga, związanego z mitem twórcy miasta ― Piotrem I, postrzeganym w powieści jako Antychryst. MYTHFORMATION OF ANDREJ BIELY (BASED ON NOVEL PETERSBURG) Summary Mythformation is a distinctive feature of works by Andriej Bieły. The writer not only discovered the myths once again, but created the new myths based on the old ones.The author of the article makes an attempt to analyze the myth of Petersburg, in the relationshop to the myth of the founder of the city — Peter I, who is presented in the novel as an Antichrist.