Kultura „jeden” w kulturze „dwa”. W kwestii opisu istoty radzieckiej kultury oficjalnej - Sadowski, Jakub (Przegląd Rusycystyczny, 2008)
KULTURA „JEDEN” W KULTURZE „DWA”W KWESTII OPISU ISTOTY RADZIECKIEJ KULTURY OFICJALNEJ Streszczenie Autor artykułu wskazuje, iż w określonych sytuacjach ofi cjalna kultura radziecka modelu „dwa” (a zatem, według klasyfi kacji Władimira Papiernego, statyczna kultura totalitarna o wektorze dośrodkowym) wykorzystuje znaki, emblematy i wątki, wypracowane przez kulturę „jeden” (rewolucyjną, dynamiczną, o wektorze odśrodkowym). Następuje to przede wszystkim wówczas, gdy w obrębie kultury „dwa” dokonuje się kompleksowe konstruowanie świadomości mitologicznej jej uczestników. Kultura „jeden” oferuje kulturze „dwa” gotowe schematy kosmogoniczne. CULTURE ‘ONE’ IN CULTURE ‘TWO’FEW QUESTIONS ABOUT THE NATURE OF SOVIET OFFICIAL CULTURE Summary The author points out in the article that in certain situations the offi cial Soviet culture, so-called model ‘two’ (i.e. according to Vladimir Paperny’s classifi cation, the static totalitarian culture, driven by centripetal forces) uses the symbols, emblems and ideas developed by culture ‘one’ (revolutionary, dynamic and driven by centrifugal forces). This takes place fi rst