Kryzys mentalności radzieckiej w latach 60. XX wieku - Tiupa, Walerij (Przegląd Rusycystyczny, 2008)
KRYZYS MENTALNOŚCI RADZIECKIEJ W LATACH 60. XX WIEKU Streszczenie Autor artykułu poejmuje próbę przedstawienia radzieckich lat sześćdziesiątych jako unikal-nej sytuacji historycznej, która powstała w rezultacie produktywnego kryzysu świadomości społecznej, ukształtowanej w czasach stalinowskich. Problem kryzysów mentalnych zostaje poddany dogłębnej analizie z punktu widzenia typologii i dynamiki historycznej tejże świa-domości. Ekzemplifi kacją produktywności „TY-świadomości”, otwartej na zmiany i zdolnej do przekształceń, mogą posłużyć m.in. takie zjawiska jak: kult przyjaźni i piosenki autorskie. Szczególnie doniosłą rolę w procesie kształtowania percepcji świata charakterystycznej dla lat sześćdziesiątych odegrały ballady Bułata Okudżawy. SOVIET MENTAL CRISIS OF 1960S Summary The epoch of “thaw” (1956–1968) is being analyzed in the article as the epoch of a pro-ductive mental crisis. The ‘He-conscience’ loss of its culture-forming functions doesn’t lead straight to the growth of egocentrism and compromise duplicity of 1970–1980s, but gives rise to the culture of the convergent ‘You-conscience,’ a bright example of it being Bulat Okudzhava’s poetry.