Konceptualny projekt Witalija Komara i Aleksandra Melamida Wybór narodu - Pietraś, Elżbieta (Przegląd Rusycystyczny, 2008)
KONCEPTUALNY PROJEKT WITALIJA KOMARA I ALEKSANDRA MELAMIDAWYBÓR SPOŁECZEŃSTWA. NAJBARDZIEJ POŻĄDANY & NAJMNIEJ POŻĄDANY Streszczenie Wybór społeczeństwa. Najbardziej pożądany & Najmniej pożądany (obraz w malarstwie) autorstwa artystycznego duetu rosyjskich emigrantów Komara i Melamida to prowokacyjna próba interpretacji wyników profesjonalnych badań rynku na temat estetycznych preferencji i gustów społeczeństwa dotyczących malarstwa. Projekt zrealizowany został w wielu państwach na całym świecie, m.in.: Rosji, USA, Niemczech, Chinach, Kenii i wielu innych. Ideą projektu było wykazanie prawdziwych preferencji w sztuce ludzi na całym świecie i poka-zanie, jak wyglądałaby dyktowana badaniami marketingowymi „sztuka dla ludu”. Projekt obnaża irracjonalność bezkrytycznej wiary w liczby, które przecież nie mówią nam niczego o jednostkach i ich guście. CONCEPTUAL PROJECT THE PEOPLE’S CHOICE. MOST WANTED & MOST UNWANTED BY VITALY KOMAR AND ALEXANDR MELAMID Summary The People’s Choice. Most Wanted & Most Unwanted Paintings created by Russian emigrant artist’s team refl ects the artist’s interpretation of a professional market research survey about aesthetic preferences and taste in paintings. Project was realized in countries all over the world — Russia, USA, German, China, Kenya and many others. Their provocative project intends to discover what truly people choose in painting art and what a perfect “people’s art” is. Project uses newest marketing technologies. But on the other case show irrationality of this popular conviction — our implicit believe in numbers, which can say nothing about personalities and theirs choice.