Интермедиальная концепция пространства в саундрамах Владимира Панкова - Bobilewicz, Grażyna (Przegląd Rusycystyczny, 2015)
INTERMEDIALNA KONCEPCJA PRZESTRZENI W SAUNDRAMACH WŁADIMIRA PANKOWA Artykuł poświęcony jest roli fenomenu intermedialności w konstruowaniu przestrzeni w synkretycznym i wielorodzajowym gatunku przedstawienia teatralnego określanym przez jego twórcę — rosyjskiego reżysera Władimira Pankowa, mianem saundrama. Ten eksperymentalny, niekanoniczny rodzaj sztuki teatralnej syntetyzuje znakowe kody różnych systemów (dźwiękowy, werbalny i wizualny). Przestrzeń w saundramie indywidualizuje i różnicuje zespół różnorodnych reżyserskich konceptów, konstruowanych w oparciu o zasadę improwizacji, kompilacji teatralnych gatunków, rodzajów sztuk, chwytów teatralnych, sugestywnych, wyrazistych środków i technik oraz sposobów gry aktorskiej. W koncepcji Pankowa medialną dominantą saundramy jest dźwięk we wszystkich jego przejawach. Sposób organizacji materiału dźwiękowego i muzycznego modeluje przestrzeń i narrację, tworzy związki znaczeniowe. Saundrama, jako sztuka dźwięku, przeznaczona jest zarówno dla odbioru słuchowego, jak i wzrokowego. THE INTERMEDIA CONCEPT OF SPACE IN VLADIMIR PANKOV’S SOUNDRAMAS The paper focuses on the role of the phenomenon of intermediality in constructing the space in the syncretic and mulitigenre type of theatre performance which is described by its author — the Russian director Vladimir Pankov — as a soundrama. This experimental, non-canonical type of theatre performance synthesizes sign codes of various systems (sound, verbal and visual). The space in the soundrama is individualized and diversified by a set of various stage ideas based on improvisation and compilation of theatre genres, types of performances, tricks, evocative and expressive means and techniques, and types of acting. According to Pankov, the dominant media feature of the soundrama is the sound in all its hypostases. The organization of the sound and music material shapes the space and narration, and creates meaning relations. The soundrama as an art of sound is intended for both auditory and visual reception.