ЛИНГВИСБИЧЕСКАЯ ПРОБЛЕМАТИКА НА СТРАНИЦАХ ЖуРНАЛА «PRZEGLĄD RUSYCYSTYCZNY» В 1990-е ГОДЫ - Zmarzer, Wanda (Przegląd Rusycystyczny, 2016)
PROBLEMATYKA LINGWISTYCZNA NA ŁAMACH „PRZEGLĄDU RUSYCYSTYCZNEGO” W LATACH 90. XX WIEKU Artykuł zawiera omówienie problematyki językoznawczej, jaka pojawiła się w pracach opublikowanych w „Przeglądzie Rusycystycznym” w latach 1992–1999. W centrum uwagi znajdują się artykuły poświęcone takim zagadnieniom jak nowe zjawiska w języku rosyjskim, semantyczne przekształcenia w zasobie leksykalnym języka rosyjskiego, zapożyczenia, problemy leksykografii i terminologii. W przekonaniu autorki artykułu omawiane czasopismo — zarówno dawniej, jak i dziś — pełni ważną role w rozwoju nauki i lingwodydaktyki. LINGUISTIC PROBLEMS IN THE COLUMNS OF «RUSSIAN REVIEW» DURING THE NINETIES OF ХХ CENTURY The article deals with the linguistic problems in the columns of «Russian Review» (1992–1999). Especially the themes concerning new processes in the Russian language, semantic metamorphosis in the lexis, borrowings, problems of lexicography and terminology are discussed. In author’s opinion, periodical «Russian Review» fulfilled formerly and fulfils at present the important scientific and educational function.