Когнитивно-прагматические и кросс-куль-турные механизмы создания комического эффекта в жанре политической пародии - Sładkiewicz, Żanna (Przegląd Rusycystyczny, 2016)
Kognitywno-pragmatyczne i międzykulturowe mechanizmy tworzenia efektu komicznego w parodii politycznejs Artykuł prezentuje zagadnienia kognitywno-pragmatycznych i międzykulturowych mechanizmów wywoływania efektu humorystycznego w parodii politycznej jako popularnym gatunku dyskursu komicznego. autorka dokonuje syntezy różnorodnych poglądów w kwestii źródeł efektu komicznego, a następnie analizгоу synkretyzm werbalnych, wizualnych i muzycznych technik karnawalizacji pierwotnej ramy sytuacji politycznej w celu wykreowania komizmu tekstowego. Cognitive-pragmatic and cross-cultural mechanisms of creation of a comic effect in the genre of political parody This article is devoted to studying of cognitive-pragmatic and cross-cultural mecha-nisms to create a comic effect in the popular genre of comic discourse — political parody. the author examines different approaches to the study of the category of the comic and analyzes the syncretism of verbal, visual and musical techniques of carnivalization of the original frame of the political situation in order to create the comic of the text.