«Литературное наследство»: неизданные «польские» тома - Fiodorow, Maksim (Przegląd Rusycystyczny, 2016)
„Literaturnoje nasledstwo”: niewydane „polskie” tomy Streszczenie Autor artykułu na podstawie materiałów archiwalnych znajdujących się w zasobach Oddziału Rękopisów Instytutu Literatury Światowej Rosyjskiej Akademii Nauk w Moskwie przedstawił historię dwóch niewydanych tomów ze słynnej naukowej serii „Literaturnoje nasledstwo”. Co najmniej dwukrotnie redakcja tej serii przystępowała do prac nad materiałami związanymi z rosyjsko-polskimi relacjami literackimi: pierwszy raz — w związku z jubileuszem Adama Mickiewicza, drugi — w ramach przygotowań do wydania „słowiańskiego” tomu, poświęcongo związkom literackim z Polską, Czechosłowacją, Jugosławią i Bułgarią. Maksim L. Fyodorov „Literary inheritance”: unpublished „Polish” volumes Summary Based on the study of archival materials in department of manuscripts of IMLI Russian Academy of Sciences, the article presents the story of never-published volumes dedicated to Polish-Russian literary relationship within the series “Literary Inheritance”. The analysis concentrates on two planned but abandoned publications: a book dedicated to Adam Mickiewicz’s anniversary,and a volume related to literary communications between Russia, Poland, Czechoslovakia, Yugoslavia and Bulgaria.