Modern Trends in Motivations for Learning Russian as a Foreign Language. (International Research Data from 2010-2014) - Getmanenko, Natalia (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
NOWE TENDENCJE W MOTYWACJI DO NAUKI JĘZYKA ROSYJSKIEGO JAKO OBCEGO JĘZYKA (DANE BADANIA Z LAT 2010–2014) Streszczenie Artykuł prezentuje rezultaty przeprowadzonych w instytucjach naukowych (wśród studentów uniwersytetów, kolegiów i uczniów szkół średnich) badań dotyczących rodzajów motywacji i samooceny stopnia znajomości języka rosyjskiego. Ankietę przeprowadzono w krajach Wspólnoty Niepodległych Państwa, środkowej i zachodniej Europy. Odpowiedzi na postawione w ankiecie pytania udzielili także studenci z Ameryki Łacińskiej, Azji i Bliskiego Wschodu, studiujący w Rosji. Analiza danych pozwala stwierdzić, że w ostatnich dwudziestu latach zauważalne są znaczące zmiany w motywacji nauki języka rosyjskiego jako obcego. Uzyskane wyniki mogą znaleźć zastosowanie przy tworzeniu optymalnej, a tym samym efektywnej struktury motywacji od samego początku procesu nauczania języka rosyjskiego. СОВРЕМЕННЫЕ ТЕНДЕНЦИИ В МОТИВАЦИИ ПРИ ИЗУЧЕНИИ РУССКОГО ЯЗЫКА КАК ИНОСТРАННОГО (ПО РЕЗУЛЬТАТАМ МЕЖДУНАРОДНОГО ИССЛЕДОВАНИЯ 2010–2014) Резюме В данной статье представлены результаты недавнего исследования, проведенного в учебных заведениях (студенты университетов, колледжей и старшие школьники лицеев) по определению типов мотивации и самооценки уровня владения русским языком. Опрос проходил в странах СНГ, Центральной и Западной Европы. На вопросы анкеты также отвечали студенты-иностранцы из стран Латинской Америки, Азии и Ближнего Востока, обучающиеся в России. Анализ собранных данных позволяет определенно заключить, что за последнее двадцатилетие наблюдаются тенденции в изменении мотивационных установок в изучении русского языка как иностранного. Полученные результаты могут быть применимы при создании оптимальной, а следовательно, эффективной структуры мотивации с самого начала учебного процесса обучению русскому языку.