Переосмысляя функции прессы: как процессы индигенизации - Zagidullina, Marina (Przegląd Rusycystyczny, 2016)
ROZWAŻAJĄC NA NOWO FUNKCJE PRASY: JAK PROCESY INDYGENIZACJI REKONFIGURUJĄ HISTORIĘ LITERATURY ROSYJSKIEJ I DZIENNIKARSTWA Streszczenie Przedmiotem artykułu jest omówienie możliwości transferu koncepcji i idei z powstałych w ciągu ostatnich dziesięcioleci teorii indygenicznych, dotyczących komunikacji ogólnej, do historii literatury i dziennikarstwa. W oparciu o prace Geerta Hofstedego autorka omawia kody tożsamości kulturowej i proponuje możliwe warianty zmiany akcentów w badaniach literatury i dziennikarstwa. Pozwoli to określić węzłowe punkty systemów komunikacyjnych w ich kulturowo-narodowej specyfice. RETHINKING OF PRESS FUNCTIONS: HOW COULD INDIGENIZATION RECONFIGURE THE HISTORY OF RUSSIAN LITERATURE AND JOURNALISM Summary This article is devoted to the possibilities of transfer of concepts and ideas of the last decades indigenization theories from the general field of communication to the history of literature and journalism. The author examines the cultural identity codes, referring to Geert Hofstede’s research, and offers options for transposition of emphasis in literature and journalism research in order to describe the main communication system nodes in their cultural and national identities.