Moskwa schodzi pod ziemię. O jednym z motywów współczesnego polskiego reportażu - Pogonowska, Ewa (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
Artykuł traktuje na temat obrazu moskiewskiego metra we współczesnym polskim reportażu. Nie chodzi tu jednak o aspekt stricte użytkowy moskiewskiej kolei podziemnej. Istotna jest historia metra, budowanego ze względów polityczno-prestiżowych oraz propagandowa wymowa wystroju poszczególnych stacji. Kolejne zagadnienie dotyczy „podziemnej mitologii” wpisującej się w miejski folklor. Autorka omawia też kwestie związane ze specyficznym kolorytem metra, które jest swego rodzaju miastem podziemnym. metro w Moskwie muzeum sztuki socrealistycznej legendy miejskie miasto podziemne i kapitalizm marginalne grupy społeczne Москва уходит под землю. Об одном из мотивов современного польского репортажа Статья рассказывает об образе московского метро в современном польском репортаже. Но речь не идет исключительно о пользовательском аспекте московской подземки. Существенной является история метро, построенного по политическим и престижным соображениям, а также пропагандистская специфика отделки отдельных станций. Следующий мотив касается «подземной мифологии», которая вписывается в городской фольклор. Автор также описывает вопросы, связанные с особым колоритом метро, которое является своеобразным подземным городом. метро в Москве музей соцреалистического искусства городские легенды подземный город и капитализм маргинальные социальные группы Moscow goes underground. About one of the motives of the contemporary Polish reportage The article focusses on the image of the Moscow Metro in the contemporary Polish reportage. It is not, however, about its utility aspect in strict terms. The key here is its history (as the Metro was built for political-prestige reasons) as well as the propaganda significance of its individual stations and their interiors. Another issue refers to the "underground mythology" fitting into the urban folklore. The author also discusses issues related to the specific colouring of the Metro which can be perceived as a kind of an underground city. Moscow metro socialist realist art museum urban legends underground city and capitalism marginal social groups