В каком смысле язык детерминирован культурой? О предмете и границах лингвокультурологии (II ) - Kiklewicz, Aleksander (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
Przedmiotem artykułu jest determinacja kulturowa systemu języka oraz działalności językowej. Autor rozróżnia dwa typy kulturowej determinacji języka oraz działalności językowej: ontologiczny/merytoryczny oraz epistemiczny/faktywny. W związku z tym wszystkie fakty języka (formalne, funkcjonalne, kombinatoryczne i in.) są traktowane jako fenomeny symptomatyczne lub symboliczne. Autor analizuje fenomeny obydwu typów na przykładzie języków europejskich. Z uwzględnionych przez autora danych wynika, że działalność językowa w stosunku do kultury ma charakter komplementarny, gdyż część kategorii kultury realizuje się w odmiennych, nie językowych formach.