THE UNEXPECTED ROMANCE. VLADIMIR PUTIN AS THE EMBODIMENT OF (THE CONSERVATIVE VERSION OF) THE AMERICAN DREAM - Gutowska-Kozielska, Ewelina (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
Niniejszy tekst jest próbą przybliżenia/opisania pozycji, jaką zajmuje Władimir Putin w retoryce amerykańskich konserwatystów. Sposób prezentacji wizerunku prezydenta Rosji w mediach konserwatywnych znacząco odbiega od innych mediów. W medialnym dyskursie republikańskim lider największęgo państwa świata pełni rolę kluczowego ideografu — niezbędnego dla utrzymania opozycji my vs. oni. Co ciekawe, nie uoasabia on tam wroga, stanowi raczej pewien wzór władcy, bliski propagowanej przez republikanów koncepcji sprawowania władzy prezydenckiej.