РУССКИЙ ЯЗЫК ЗА РУБЕЖОМ: СОЦИОЛИНГВИСТИЧЕСКИЕ ФУНКЦИИ - Zolan, Suren (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
W niniejszym artykule autor omawia podstawowe zagadnienia związane z funkcjonowaniem języka rosyjskiego za granicą. Język rozpatrywany jest jako zjawisko wieloaspektowe, co implikuje wielość jego uzupełniających się statusów społecznych i funkcji socjolingwistycznych. Szczególną uwagę badacz przywiązuje do roli języka rosyjskiego w dziedzinie kształcenia i jego potencjalnej funkcji integratora przestrzeni kulturowej i cywilizacyjnej.