К ПРОБЛЕМЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ АВТОР–ЧИТАТЕЛЬ - Ananiewa, Swietłana (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
O RELACJACH AUTOR–CZYTELNIK S t r es z c z en i e W artykule na materiale współczesnej prozy rosyjskiej Grigorija Priachina oraz Jurija Kozłowa badane są relacje pomiędzy czytelnikiem a twórcą tekstu artystycznego, ich transformacje i charakter tych zmian. Zauważa się ograniczenie funkcji autora i rosnącą pozycję czytelnika. Świat współczesny postrzegany jest przez pryzmat obrazów artystycznych, a intertekstualność jawi się jako zasada narracji. Filozofia gry przekształca się z chwytu w strategię. Rozszerzane są granice gry z cudzym słowem. Na pierwszy plan wysuwa się eseizacja, brak fabuły i ukierunkowanie egzystencjalne, rośnie rola pamięci autobiograficznej. Światopogląd narodowy autora zostaje odzwierciedlony w systemie obrazów artystycznych, w poetyce i stylistyce utworu. THE GUESTION OF INTER-RELATIONS BETWEEN AUTHOR AND READER S u m m a r y This article studies the relationship between the reader and the creator of the fictional text, its transformation and modification on the example of contemporary Russian prose by Georgiy Pryakhin and Yuriy Kozlov. A decrease of the author’s function and a sharp increase in the reader’s position are noted. The modern world is reinterpreted through fictional images and intertextuality becomes the principle of narration. The philosophy of the game transforms from a method into a strategy. The boundaries of the game with someone else’s word are expanded. Essay style, plotlessness and existential orientation come forward and the role of autobiographical memory increases. The author’s national understanding of the world is reflected in the system of fictional images, in the poetics and style of the work.