ТВОРЧЕСКАЯ ЛИЧНОСТЬ МОЛЬЕРА В ИСТОРИЧЕСКОМ РОМАНЕ МИХАИЛА БУЛГАКОВА ЖИЗНЬ ГОСПОДИНА ДЕ МОЛЬЕРА - Musabekova, Roza (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
OSOBOWOŚĆ TWÓRCZA MOLIERA W POWIEŚCI HISTORYCZNEJ MICHAIŁA BUŁHAKOWA ŻYCIE PANA MOLIERA Streszczenie W artykule autorka omawia genealogię literacką utworów Michaiła Bułhakowa o Janie Baptyście Molièrze i jej źródła. Przy interpretacji osobowości twórczej Molièra Bułhakow wykorzystuje epigrafy z utworów tego dramatopisarza i innych francuskich autorów. W artykule przeanalizowano koncepcję osobowości twórczej oraz paralele losów Molièra i Bułhakowa w kontekście fabuły i kompozycji utworu. Roza Musabekova Molière’s artistic personality in the novel Life of M. de Molière by Mikhail Bulgakov Summary In the article the author examines the literary genealogy of Mikhail Bulgakov’s works of Jean Baptiste de Molière, identifies its origins. In the disclosure of the creative personality of the Moliere play the epigraphs from the works of molière and French literature. The article analyzed the concept of creative personality in the context of reading draws a parallel of fate of Molière and Bulgakov as the plot and compositional principles.