DEMOTYWATORY W ROSYJSKIM DYSKURSIE POLITYCZNYM - Kapela, Ewa (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
Dyskurs polityczny w szerokim ujęciu tworzą zarówno instytucjonalne, jak i nieinstytucjonalne formy komunikacji. Omawiany typ dyskursu ma strukturę radialną, na którą składają się gatunki centralne oraz peryferyjne. Ze względu na sferę realizacji, treść i specyfikę komunikatu, plakaty demotywujące o tematyce politycznej można zaliczyć do nieprototypowych gatunków dyskursu politycznego. Przedmiotem opisu w artykule są rosyjskojęzyczne demotywatory, których bohaterami są najważniejsi politycy rosyjscy. Analizie poddano relacje formalne i semantyczne pomiędzy elementami kompozycyjnymi plakatów. Uwzględniono również czynniki pozajęzykowe, które są nieodłącznym składnikiem każdego dyskursu. Wyniki badań pozwoliły na określenie cech gatunkowych demotywatora politycznego oraz na wskazanie jego funkcji w komunikacji politycznej.