THE INFLUENCE OF RUSSIAN ON THE ESKALEUT LANGUAGES - Alonso de la Fuente, José Andrés (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie najważniejszych zjawisk, które charakteryzują kontakty językowe między językiem rosyjskim a językami eskimosko-aleuckimi. Opis dotyczy śladów rosyjskich wpływów na słownictwo, fonologię oraz morfosyntaktykę tamtych języków. Najwyraźniejsze oddziaływanie można zaobserwować na Wyspie Miedzianej, gdzie w wyniku silnego wpływu rosyjskiego powstał tzw. „język mieszany”. Również omawiane będą, choć jedynie skrótowo, warianty języka rosyjskiego używane na Alasce (w przypadku tychże silny wpływ angielskiego).