БОГ — МИР — ЧЕЛОВЕК В ЛИТЕРАТУРЕ РУССКОГО СРЕДНЕВЕКОВЬЯ - Bolszkowa, Ałła (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
BÓG — ŚWIAT — CZŁOWIEK W LITERATURZE ROSYJSKIEGO ŚREDNIOWIECZA S t r e s z c z e n i e Artykuł poświęcony jest kształtowaniu się średniowiecznego obrazu świata w rosyjskiej literaturze XI–XVII wieku. Szczególną uwagę autorka zwraca na kształtowanie się systemu literackich archetypów, które w przyszłością staną się podstawą rozwoju myśli filozoficznej i artystycznej. Wśród nich najbardziej pierwotnymi okazały się archetypy numinotyczne, które charakteryzują najważniejsze aspekty doświadczenia religijnego, związane z intensywnym przeżywaniem obecności Bożej. Owe numinotyczne archetypy na setki lat określiły istotę rosyjskiej literatury średniowiecznej: wniknięcie w pierwotny obraz Boga staje się idealną, najwyższą w swym dążeniu do duchowości konstantę kultury. Archetypy te analizowane są w związkach z innymi pierwotnymi motywami składającymi się na średniowieczny obraz świata: Boga — Świata — Człowieka.