MOTYWY PASTORALNE W FOLKLORZE PIEŚNIOWYM OBWODU KEMEROWSKIEGO - Trubicyna, Wiktoria (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
W artykule dokonano analizy motywów i postaci charakterystycznych dla literatury pastoralnej, które stały się jednym z głównych źródeł inspiracji ludowej pieśni pasterskiej. Odwołując się do materiałów ekspedycji terenowych prowadzonych na obszarze Obwodu Kemerowskiego, autorka omawia sposoby nawiązywania przez wykonawców ludowych do wzorca literackiego oraz określa funkcje motywów uwodzenia i obdarowywania, które nadają pieśni pasterskiej charakter zbliżony do okrutnego romansu.