POSTAĆ TIUWE W PRACACH KALISTRATA ŻAKOWA I W USTNYCH OPOWIEŚCIACH POCZĄTKU XXI WIEKU - Łobanowa, Ludmiła; Rassychajew, Aleksiej (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
W artykule dokonano analizy tekstów o bohaterze lokalnej tradycji ludowej – Tiuwe, pojawiającego się w zapisach etnograficznych Kalistrata Żakowa oraz jego twórczości literackiej. Autorzy opracowania zestawili je ze współczesnymi materiałami, zebranymi w czasie badań terenowych przeprowadzonych na początku XXI wieku.