Codzienność wsi po transformacji (Opowieści galicyjskie Andrzeja Stasiuka i Rodzinа Jołtyszewów Romana Senczina) - Nowaczewski, Artur (Przegląd Rusycystyczny, 2020)
Wieś szczególnie mocno odczuła skutki transformacji ustrojowej, pozostając na peryferiach zainteresowania władz centralnych. Kryzys dotknął nie tylko gospodarkę, ale także relacje rodzinne i sąsiedzkie, ponieważ komunizm naruszył harmonię koegzystencji człowieka z naturą i lokalną społecznością. Autor artykułu rozpatruje różne aspekty wiejskiej codzienności końca XX wieku w Polsce i Rosji na przykładzie Opowieści galicyjskich Andrzeja Stasiuka i Rodziny Jołtyszewów Romana Senczina. Analiza komparatystyczna pozwala na wyodrębnienie istotnych różnic w sposobach przedstawienia polskiej i rosyjskiej codzienności wsi.