Pamięć, mnemonic turn, literatura. Uwagi wstępne - Komisaruk, Ewa Grażyna (Przegląd Rusycystyczny, 2020)
Artykuł jest próbą syntetycznego spojrzenia na najważniejsze problemy podejmowane w ramach memory studies oraz określenia i wskazania tych tematów i publikacji, które wykorzystywane są przez wpisujące się w zakres mnemonic turn literaturoznawstwo.