Dyskurs akademicki jako podstawa kształtowania umiejętności akademickich studenta zagranicznego - Vasilyeva, Anna A.; Afnasyeva, Nina D. (Przegląd Rusycystyczny, 2023)
Profesjonalne nauczanie języka rosyjskiego jako obcego dla studentów międzynarodowych w ramach kształtowania umiejętności akademickich jako ważnego czynnika edukacji zawodowej jest dziś ważnym i trudnym zadaniem, ponieważ każda praca naukowa musi odzwierciedlać kompetencje akademickie studentów. Celem tego artykułu jest zbadanie i podsumowanie naukowych podejść do badania dyskursu akademickiego oraz rozważenie struktury i specyfiki gatunkowej dyskursu akademickiego. Proponowany przez autorów zestaw ćwiczeń przyczynia się do kształtowania umiejętności pisania tekstu naukowego. Wprowadzenie systemu ćwiczeń do praktyki nauczania studentów międzynarodowych z podstawowym poziomem znajomości języka rosyjskiego potwierdziło jego skuteczność, o czym świadczą pozytywne wyniki badań.