Dominanta emocjonalno-treściowa w świadomości Walerija Bielanina i jego szkoły naukowej - Papish, Vitalija (Przegląd Rusycystyczny, 2022)
W artykule została przedstawiona analiza pozycji konceptualnych w zakresie teorii psycholingwistycznej W. Bielanina. Aktualizując pojęcie dominanty emocjonalno-treściowej, badacz przyjrzał się fenomenowi odzwierciedlenia modeli światu w tekście, demonstrując podejścia do typologii tekstów na zasadzie zastosowania podstaw akcentuacji, określonych przez niego i rozwiniętych w poszukiwaniach naukowych przez jego zwolenników. Wyżej wymieniony problem W. Bielanin zjednoczył w oddzielny kierunek psycholingwistyki. Badając te wyniki, spróbujemy zademonstrować, że dominanta emocjonalno-treściowa jest obecna praktycznie we wszystkich typach tekstów (artystycznych, politycznych, religijnych oraz innych), w (dyskursach) z uwzględnieniem wariantów opowiedzianych i przetłumaczonych. Jednak w trakcie tłumaczenia tekstu czy jego przekazania literackiego dominanta emocjonalno-treściowa może się transformować, a w szczególności może również wzmacniać się. Taka teoria zawiera szeroką perspektywę.