Terminy i pseudoterminy w fantastyce naukowej (na materiale rosyjskiego przekładu powieści Jacka Dukaja Perfekcyjna niedoskonałość) - Kruglik, Paweł Grzegorz (Przegląd Rusycystyczny, 2022)
Niniejszy artykuł poświęcony jest problemom przekładu literatury fantastycznonaukowej. W charakterze materiału do analizy wykorzystano powieść znanego polskiego pisarza fantasty Jacka Dukaja – Perfekcyjna niedoskonałość. Uwaga autora skupiła się przede wszystkim na problemie przekładu terminów i pseudoterminów, a także neologizmów. Jak wykazała analiza materiału w rosyjskim przekładzie decyzje translatorskie pokrywają się na ogół z intencją autora oryginału.