Aksjolografia Luizy K. Bajramowej - Alimpieva, Larisa (Przegląd Rusycystyczny, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest analiza aksjologicznego słownika „Аксиологический фразеологический словарь русского языка: словарь ценностей и антиценностей” autorstwa Luizy K. Bayramovej. Słownik ten był podstawą dla siedmiu kolejnych słowników aksjologicznych. Celami tego słownika są: 1) zapoznanie użytkownika z frazeologią rosyjską; 2) wzbogacenie i poszerzenie wiedzy użytkownika na temat wartości ludzkich i społecznych; 3) pomoc użytkownikowi w wyborze aksjologii w przyszłości.