Ocalić od zapomnienia: wnikliwość jako kategoria (nie tylko) estetyczna - Szumska, Dorota Maria (Przegląd Rusycystyczny, 2023)
Celem artykułu są jest zaakcentowanie, iż w obliczu kryzysu werbalności obserwowalnego szczególnie w komunikacji masowej pojawia się pilna potrzeba reorientacji toczącej się zarówno w środowisku językoznawców, jak i literaturoznawców dyskusji na temat estetyki komunikacji werbalnej. Proponowana zmiana polega na oddaniu pierwszeństwa jakościom intelektualnym manifestującym się m.in. poprzez gradacyjną kategorię określoną na potrzeby prezentowanych rozważań jako kategoria wnikliwości. Nowością prezentowanych rozważań jest ujęcie tej kategorii w kontekście możliwości jej aplikacji do sprostania wyzwaniu, jakie stawia badaczom komunikacji XXI wieku problem wykrywania tekstów generowanych przez sztuczną inteligencję.